Nr.4070, Joi, 9 Iulie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 33 ° C
Min : 22 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Aberațiile bolșevice ale patronatului IMM-urilor: administratorii de firme trebuie să aibă obligatoriu facultate sau cursuri speciale

     

      Patronatul IMM-urilor din România și-a băgat coada în modificarea legislației din domeniul afacerilor cerând legiuitorilor, pe lângă lucrurile de bun-simț (adică strict legate de bunul mers al mediului de afaceri), dar și câteva aberații cu parfum exclusivist, ca să nu spunem tâmpenii comuniste care afectează drepturile constituționale ale românilor.

      Printre acestea se numără introducerea carnetului de conducere a afacerii (care să facă ce?), dar și a unui curs obligatoriu de formare antreprenorială pentru administratorii societăţii, cu excepţia absolvenţilor de învăţământ superior/liceelor economice, „asigurându-se astfel un minim pachet de cunoştinţe economice, juridice şi de management”.

      Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a explicat apoi, cu aerul lui de apostol al afacerilor (mă și mir că nu-l recrutează mari companii, precum Microsoft sau Amazon, să le arate el cum se face) că propunerea îi are în vedere pe administratorii societăţilor comerciale şi nu pe acţionari.

      „Dacă vrei să-ţi faci o societate comercială, nu trebuie să îndeplineşti nicio condiţie. Poţi să fi analfabet, poţi să fi analfabet funcţional, nimeni nu te întreabă absolut nimic. Noi nu spunem legat de acţionari, ci de administratorul unei firme. Vrei să fii administratorul unei firme? Înseamnă că trebuie să ai nişte minime cunoştinţe de conducere a acelei firme. Am vorbit şi cu rectorul de la ASE şi dânşii sprijină această iniţiativă. Dacă tu nu ai decât liceul sau nici liceul, un curs de 20 de ore te ajută să înveţi nişte lucruri. Mai atingem un obiectiv: toate acele firme fantome sunt făcute pe numele cuiva, după care organele statului bat la uşa omului respectiv, iar acela nici nu ştie că avea o firmă sau, dacă ştie, zice că l-a pus cineva să semneze. Dar dacă faci un curs şi primeşti o diplomă de la ASE, de la o organizaţie a mediului de afaceri, de la un patronat, de la un ONG, cred că ai un traseu şi te duci şi întrebi dacă omul acela ştie să citească o balanţă şi aşa mai departe", a declarat Florin Jianu.

      Așa o fi, maestre, dar ce ne facem cu oamenii care vor să-și administreze ei propria afacere, nu să-și dea banii pe mâna unui filfizon ca matale. Căci una e să pierzi banii pentru că nu ești bun gospodar și alta e să fii obligat să-i dai altcuiva să ți-i administreze, nu. Dar nu mai bine ne dăm toți afacerile statului, care să pună administratori tot felul de papagali cu traista plină de diplome? Naționalizăm tot, ce naiba?, ca bolșevicii în 1947, ca să avem numai „profesioniști” în afaceri, nu toți ageamii. Se vede treaba că nu-i chiar o întâmplare că structurile PIMM sunt împănate cu foști activiști PCR și UTC...

      Sincer, libertatea economică pe care se sprijină capitalismul pare luată la șuturi tocmai de cel care, teoretic, ar trebui să lupte pentru libertate economică. Bizar, căci dacă o astfel de lege ar funcționa în America, afaceri „mărunte” precum KFC, McDonalds sau Microsoft, pornite de niște oameni fără facultate și fără „cursuri speciale”, nu ar mai fi existat.

      O altă propunere a CNIPMMR privind modificarea Legii societăţilor vizează instituirea obligativităţii aderării la o asociaţie a mediului de afaceri.

      Celelalte măsuri propuse sunt: introducerea sediului electronic obligatoriu - e-sediu - toţi profesioniştii înregistraţi în Registrul Comerţului trebuie să aibă un sediu electronic pentru asigurarea comunicărilor cu organele administraţie publice; obligativitatea folosirii semnăturii electronice pentru toţi profesionişti - e-semnătură - toţi profesionişti înregistraţi în Registrul Comerţului trebuie să folosească mijloace de comunicare electronică şi toate documentele, cel puţin în relaţia cu instituţiile publice, să fie semnate cu semnătură electronică; eliminarea obligativităţii menţionării CAEN în statut - cu excepţii: armament, produse chimice etc. - cu păstrarea doar a obligaţiei de autorizare (introducerea prezumţiei că toate codurile CAEN sunt trecute în statut/act constitutiv) - se elimină astfel procedurile birocratice prin care este necesar să fie modificat în primă fază statutul pentru a menţiona un nou cod CAEN şi, ulterior, să fie autorizat sau situaţiile în care există un statut de 2-3 pagini, urmat de 10 pagini de coduri CAEN; comasarea formularelor pentru înfiinţare într-unul singur simplificat; păstrarea posibilităţii organizării AGA prin sisteme de videoconferinţă/mijloace electronice".
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Politic - Cutiile poștale ale gălățenilor, umplute cu vrăjelile electorale ale primarului. Orașul cheltuie pentru tipărire și distribuire 28.000 de lei
Ca și cum ar fi rezolvat deja toate problemele orașului Galați, primarul Ionuț Pucheanu a decis să-și facă un pic de campanie electorală pe banii contribuabililor. Drept urmare, nu mai puţin de 113.000 de pliante, cu extrase din raportul pri ...(continuare)
Politic - Deputatul gălățean Marius Mitică Mărgărit a fost numit în comisia de control a SRI. Poreclit „Ciasuri”, politicianul a făcut avere din contracte publice
Cu puține luni (doar vreo 5) înainte de spatul târgului (a se citi „alegeri parlamentare”), deputatul gălățean Marius Mitică Mărgărit, de la PSD, a devenit membru în Comisia de control a activității Serviciului Român de Informații ( ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact