Nr.4072, Luni, 28 Septembrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer insorit

Max
: 31 ° C
Min : 18 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Cine sunt cei 11 candidați care vă cer votul pentru fotoliul de primar al municipiului Galați

      Un număr de 11 candidaţi şi-au depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Galați, a anunțat Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

      Potrivit sursei citate, pentru Primăria Galaţi şi-au depus candidaturile Ionuţ-Florin Pucheanu (PSD), Cătălin Cristache (PMP), Emanuel Olaru (Re:Start România), Bogdan-Ionel Rodeanu (Alianţa USR PLUS), Cristian Dima (ALDE), Adriana-Elena Tudor (AUR), Ştefan Baltă (PER), Daniela-Simona Vreme (independent), Andrei Velea (PACT), Marius Stan (Pro România) şi Picu Apostol Roman (PPU-social-liberal).

      Pentru Consiliul Local al municipiului Galaţi şi-au înregistrat candidaturile 15 formaţiuni şi alianţe politice şi doi independenţi. Revenind la candidații pentru fotoliul de primar al municipiului Galați, se cuvine să spunem că toți sunt oarecum cunoscuți în comunitate.

      Ionuț Pucheanu (candidatul PSD) este primarul în exercițiu. Este creditat de sondaje cu prima șansă la câștigarea mandatului de primar pentru perioada 2020-2024. Pucheanu s-a remarcat în ultimii ani cu câteva declarații hazardate (se știe că acesta are uneori ieșiri colerice, necontrolate, uneori cu iz iresponsabil), dar și cu câteva investiții importante pentru oraș (mai ales în zona edilitară), chiar dacă unele (cum ar fi pasajul Dunărea) au fost destul de controversate. Cea mai importantă realizare ale lui Pucheanu este, de departe, rezolvarea problemei încălzirii orașului. Programul de subvenții la achiziția de centrale de apartament a dat roade, iar Galațiul a scăpat de povara financiară imensă a sistemului centralizat, în vreme de alte orașe (printre care și Bucureștiul) abia acum au dat de greu.

      Cătălin Cristache, reprezentantul partidului condus (din umbră) de Traian Băsescu, este deputat (la primul mandat) și în teorie este om de afaceri. În practică este doar politician specializat în tactica „bățul prin gard”. Adică nu se prea pricepe la nimic, dar știe să stârnească scandal.

      Emanuel Olaru (Re:Start România) pare venit de nicăieri..

      Bogdan-Ionel Rodeanu (Alianţa USR PLUS) este deputat în exercițiu și este, ca și Cristache, axat pe metoda criticii și foarte puțin priceput la administrarea propriu-zisă a treburilor publice. De altfel, experiența lui managerială se rezumă la scurta perioadă în care a administrat cămine studențești (echivalentul unui administrator de asociație de locatari), adică tinde spre zero, căci nu are nicio legătură cu complexa administrare a unui oraș de dimensiunea Galațiului. Rodeanu este, în esență, doar un personaj „tare-n gură”, adică politician tipic, cu abilități manageriale foarte reduse.

      Cristian Dima (ALDE) și-a construit candidatura pe scheletul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor, pe care o folosește ca un fel de club exclusivist, cu parfum mason. Trecutul controversat este o piatră de moară de piciorul candidatului, care poate fi lejer atacat de oponenți pe seama legăturilor familiei lui cu lumea interlopă.

      Adriana-Elena Tudor (AUR) este singurul candidat fără un istoric politic. Înclinăm să credem că este de etnie romă, având în vedere că reprezintă Alianța pentru Unitatea Romilor, iar unele surse vorbesc că ar fi un „iepuraș” politici trimis la înaintare pentru a rupe din capitalul electoral al candidatului PSD. Nu-i de mirare ca șefa ei directă, Viorica Gotu (cunoscută drept „prefecta țiganilor”), să-i fi convins și pe social-democrați că, de fapt, voturile celorlalți vor fi afectate.

      Ştefan Baltă (PER) are cea mai ciudată candidatură. Conferențiar universitar, Baltă era văzut drept candidatul PNL, însă înțelegerea cu USR PLUS pentru susținerea unui candidat unic (în persoana lui Bogdan Rodeanu) l-a aruncat pe linie moartă. Deși nu a demisionat din PNL, Baltă a acceptat să candideze din partea ecologiștilor, ceea ce arată fie că PNL Galați s-a rupt în două, fie că există o strategie dubioasă cu privire la alianța cu USR PLUS.

      Daniela-Simona Vreme (independent) este consilier local în exercițiu și atrage atenția prin faptul că, așa cum declară pe propria răspundere, nu are niciun fel de proprietăți: nici casă, nici mașină, nici terenuri. Nu are nici economii, dar nici datorii. De meserie este economist și, după ce ce o vreme a lucrat pentru o firmă mică, de când e în politică a ajuns director la o companie importantă, Deltanav SA (controlată de omul de afaceri Amir Ghanadi Mraghe, dar care afaceri foarte multe cu statul român, în agricultură și în domeniul portuar), cu un salariu frumușel, ce depășește 10.000 de lei lunar.

      Andrei Velea (PACT) lucrează la o multinațională, ca inginer IT și este unul dintre cei mai apreciați poeți ai noului val. Este nelipsit de la protestele #rezist, însă vocația lui este de protestatar, nu de edil.

      Marius Stan (Pro România) este fostul primar al Galațiului în perioada 2012-2016 și fost președinte al Oțelul din perioada de glorie a clubului. Este cel mai în vârstă dintre candidați, iar candidatura sa este considerată mai mult o încercare nostalgică. Chiar și așa, este creditat în sondaje cu șansa a treia, ceea ce înseamnă că Pro România ar putea avea un număr important de membri în viitorul CL:

      Picu Apostol Roman (PPU-social-liberal) este viceprimar în funcție al Galațiului și director (suspendat) al Cantinei de Ajutor Social Galați. Este un politician crescut de Eugen Durbacă, la care s-a întors acum după ce a trecut prin alte câteva partide. Are o educație precară, o busolă morală flexibilă și este genul de politician toxic, pentru care scopul scuză mijloacele. Cu siguranță, însă, că are o „bulă” electorală de luat în seamă.

      Vă reamintim că alegerile locale sunt programate pe 27 septembrie 2020 și că se desfășoară într-un singur tur, fiind desemnat câștigător al postului de primar candidatul care obține cele mai multe voturi din cele valabil exprimate. În teorie, Primăria se poate câștiga și cu un singur vot, însă estimările arată că vor vota în jur de 100.000 de oameni, iar câștigătorul va trebui să adune între 30.000 și 40.000 de voturi.

     
Autor: Radu Grigorescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Politic - Opoziția s-a făcut din nou de râs la Galați. În ultima „redută roșie” din România, Pucheanu și Fotea au fost realeși cu peste 50% din voturi
Galațiul pare blestemat să nu scape de PSD. După ce, la scrutinul din 27 septembrie 2020, Bucureștiul i-a dat o lecție Gabrielei Firea (care credea că un oraș se conduce doar pe bază de gargară politică, dar lăsând oamenii în mizerie, f ...(continuare)
Politic - E bine să știți: votarea din 27 septembrie se va desfășura după reguli complet noi. Alegătorii vor avea de făcut o mulțime de lucruri inedite
În caz că nu știți, la alegerile din 27 septembrie procedura de votare este diferită față de cea din anii trecuți. De fapt e chiar unică și surprinzătoare! Totul din cauza măsurilor de protecție contra Covid-19. Ca urmare, odată intrat ...(continuare)
Politic - Cum ești omorât cu zile la spitalele și dispensarele din Galați, sub pretextul Covid-19. Nesimțire, sfidare și mult cinism la adresa pacienților
Pandemia de Covid-19 s-a transformat, în spitalele și dispensarele din județul Galați, în pretextul perfect ca personalul medical să-și bată joc de pacienți. Ies la iveală numeroase dovezi ale nesimțirii, sfidării și cinismului, într-un ...(continuare)
Politic - Ce coincidență! Un aparat medical ultraperformant, unic în țară, a fost cumpărat de CJ Galați cu 4 zile înainte de alegeri
Un aparat medical unic în țară a fost achiziţionat zilele acestea de către Consiliul Judeţean Galaţi pentru Spitalul de Boli Infecţioase. Valoarea acestui aparat medical ultraperformant este de 1.329.999 de lei, fonduri din bugetul propriu al ...(continuare)
Politic - Un candidat la șefia CJ Galați a intrat în autoizolare din cauza Covid-19
Printr-un comunicat de presă, senatorul Nicolae Marin, candidat Pro România pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Galați, anunţă că s-a autoizolat până la primirea rezultatului testului COVID. „În cursul zilei de ieri, 1 ...(continuare)
Politic - Dr. Călin Georgescu: „Unde merge lumea, unde mergem noi?”
„Nu de prostie mă cutremur, ci de veșnicia ei!” Oamenii au spirit gregar. Își sacrifică pe te miri ce darul cel mai de preț primit de la Dumnezeu la naștere: libertatea. Acest fapt este opera iluziei, dublată de frica teribilă de moarte ...(continuare)
Politic - Cum s-a transformat în propagandă electorală distribuirea în școli a măștilor cumpărate din bani publici
Onuț Atanasiu. Consilier local PNL. Îl știți. Este cel care ar fi trebuit să candideze la Primărie din partea PNL, însă după ce s-a încălzit pe tușă mai bine de trei ani a fost informat de antrenorul Stângă că pe postul lui a fost tra ...(continuare)
Politic - Blat politic cu iz penal: de ce mai este Picu Roman viceprimar dacă legea spune că părăsirea partidului care l-a susținut înseamnă pierderea mandatului?
Miroase a blat ordinar la Consiliul local Galați în privința lui Picu Apostol Roman (încă) viceprimarul municipiului reședință de județ. De câteva săptămâni, Picu se fudulește cu calitatea de lider la organizației PPU Galați (un parti ...(continuare)
Politic - „Moaștele sfinte” năvălesc în politică. Cum au ajuns partidele să propună gălățenilor candidați-afiș fără niciun fel de calități administrative
Ce să fie, ce să fie? O să fie o nebunie. Listele de candidați propuse de partidele politice gălățenilor, pentru scrutinul din 27 septembrie 2020, marchează o nouă eră electorală, căci se pare că intrăm în zodia moaștelor sfinte și a ...(continuare)
Politic - Patronul combinatului siderurgic le bate obrazul lătrăilor politici: „Liberty Galați își reafirmă deplina neutralitate politică”
Campania electorală naște monștri. Chitiți să le sufle voturilor foștilor și actualilor combiniști (ar fi vreo 50.000 de gălățeni în viață, cu drept de vot, care au lucrat sau încă lucrează pe platforma siderurgică), partidele se î ...(continuare)
Politic - Șase angajați de la Fiscul regional de la Galați au și sufletul în rai, dar și brișca unsă
Pare oarecum greu de crezut (dată fiind profunda incompatibilitate dintre Fisc și politică), dar șase angajați ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați sunt direct implicați, într-un fel sau altul, în campania el ...(continuare)
Politic - Cine sunt cei 11 candidați care vă cer votul pentru șefia Consiliului Județean Galați
Potrivit informațiilor furnizate de Biroul Electoral Județean, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galați s-au înscris în cursă nu mai puțin de 11 candidați. Este vorba (în ordinea depunerii candidaturilor) de: Nicolae M ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact