Nr.4042, Vineri, 29 Mai 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 25 ° C
Min : 14 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Nepăsare:


      Monumente istorice și de patrimoniu uitate de autorități

      Primăria municipiului Galați ar putea primi o amendă de 5.000 de lei pentru că nu s-a preocupat de situația Palatului "Simion Gheorghiu" care stă să cadă. Nu este singura construcție importantă din oraș lăsată în voia sorții de autorități. Monumentul Eroilor Revoluției a început să se surpe, iar pe Cavoul Roman sunt în continuare pubele de gunoi.

      Primăria ar putea primi, cel puțin pentru început, o amendă de 5.000 de lei dacă până luni, 19 martie, nu asigură paza Palatului Simion Gheorghiu. Nu este zi în care clădirea de pe strada Domnească, nr. 24, să nu sufere noi și noi avarii din cauza persoanelor care aleg să sustragă fierul, dar și lemnul din clădire. Directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Galați, Cătălin Negoiță, spune că a încercat în repetate rânduri să convingă autoritățile să asigure paza acolo, dar nu s-a făcut niciodată nimic. “Am primit mai multe hârtii de la Primărie, semnate de primarul Dumitru Nicolae în care ni se spunea că această clădire este în litigiu și ca urmare Primăria nu poate interveni. Ei bine, legea monumentelor istorice spune foarte clar că în condițiile în care o clădire este în litigiu, toate obligațiile privind conservarea și protejarea monumentului istoric respectiv revin autorităților locale, respectiv Primăriei”, a explicat Cătălin Negoiță. Chiar dacă amenda maximă pe care o poate primi acum Primăria pentru nerespectarea pazei este de 8.000 de lei, Direcția de Cultură a hotărât să fie înțelegătoare și să nu aplice o sancțiune mai mare de 5.000 lei. Cătălin Negoiță a mai spus că la mijloc ar putea fi și interese imobiliare legate de prăbușirea clădirii.

      În replică, viceprimarul Nicușor Ciumacenco, spune că municipalitatea nu are destui oameni ca să asigure paza 24 de ore din 24, dar o patrulă a poliției va face ronduri la intervale regulate. "Există un litigiu, nu putem interveni cu reparații. Este imposibil să asigurăm pază continuă la acel obiectiv din motiv de oameni, nu avem suficienți oameni la Poliția Locală, dar reușim să asigurăm patrula care la intervale regulate va trece prin zona respectivă", a declarat Nicușor Ciumacenco.

      Palatul Simion Gheorghiu nu este singurul monument al Galațiului care stă să cadă. Monumentul Eroilor Revoluției a început să se surpe, iar Cavoul Roman stă în continuare sub pubelele de gunoi. “Monumentul Eroilor a început să se surpe și deocamdată nu știm de ce. Ori e un beci pe de desubt și nu l-a depistat nimeni atunci când s-a făcut monumentul, ori e o țeavă spartă, ori cine știe ce canalizări descoperite, cert este că monumentul acela, după calculele noastre, în 2-3 ani se prăbușește, dacă nu se ia nicio măsură”, a spus Cătălin Negoiță, directorul DJCPN. Potrivit legii 120/ 2006 privind monumentele de for public, autoritățile locale sunt obligate să intervină. Consilierul Marius Mitrof, din cadrul Direcției, a înaintat deja 3 hârtii anul trecut Primăriei în care a cerut luarea unor măsuri însă, din nou, nu s-a făcut nimic. Nimic nu s-a făcut și în cazul Cavoului Roman situat pe strada Oțelarilor, între blocurile D14 și D16. Monumentul istoric vechi de 1600 de ani este în continuare acoperit de pubele pentru colectarea resturilor menajere. Deși înainte de 1989 au fost realizate două proiecte pentru valorificarea acestuia din punct de vedere muzeistic, toate demersurile au fost sortite eșecului. În aceste condiții, viceprimarul Nicușor Ciumacenco s-a limitat să spună că e deschis discuțiilor și planurilor de punere în valoare a monumentelor.

      "În total sunt 22 de obiective care pot fi puse în valoare. Există o discuție cu Direcția Județeană de Cultură. Încercăm ca pe viitor să atragem și fonduri europene pentru a putea pune în valoare aceste obiective", a declarat viceprimarul.
Autor: Nicoleta Onofrei
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
impartial
email protejat
Bun. Primaria nu poate asigura paza 24
de ore din 24. Si daca se continua
furtul si cladirea se autodemoleaza,
atunci cui revine raspunderea si care
e sanctiunea? Pentru valoarea
terenului si eu as plati amenda aia.
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - 2012/03/16 - Ecologiștii doresc să planteze 5.000 de salcâmi în oraș
Membrii PER Galați vor ca în Luna Pădurilor (15 martie - 15 aprilie) să planteze nu mai puțin de 5.000 de salcâmi în oraș. Ecologiștii s-au hotărât să organizeze și o campanie de educare a cetățenilor privind colectarea selectivă a resturilor men ...(continuare)
Editorial - 2012/03/16 - Depășiți de lucrurile simple
Suntem într-un an electoral și curând vom avea parte de promisiuni mărețe din partea candidaților care vor viza o funcție fie la nivel local, fie la nivel central. Va fi vorba de creșteri salariale, locuri de muncă, drumuri asfaltate, autostrăzi și c ...(continuare)
Politic - 2012/03/16 - Progresiștii gălățeni vor să meargă pe liste proprii la locale
Progresiștii gălățeni și-au stabilit obiectivele pentru alegerile locale la care vor participa pe liste proprii. Totuși, UNPR mizează și pe sprijinul PDL pentru câștigarea fotoliului de președinte al Consiliului Județului. Cele două partide nu au ...(continuare)
Politic - 2012/03/16 - Liderul țărăniștilor cere lămuriri în privința poliției locale
Țărănistul Marian Popa cere socoteală Primăriei în cazul respectării protocolului de funcționare al Poliției Locale în domeniul rutier. Toate amenzile date de către Poliția Locală în perioada 2010 – 2011 în domeniul rutier ar putea fi nule ...(continuare)
Politic - 2012/03/16 - Țărănistul Marian Popa vrea să fie primarul Galațiului
Liderul țărăniștilor gălățeni, Marian Popa, țintește fotoliul de primar al muncipiului Galați. Potrivit acestuia, PNȚCD Galați va încerca să meargă în alegerile locale fără să intre în vreo alianță, chiar dacă există zvonuri că ar putea face parte di ...(continuare)
Politic - 2012/03/16 - Dobre solicită despăgubiri pentru legumicultorii gălățeni
Deputatul PNL, Victor Paul Dobre, a adresat o interpelare ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, referitoare la acordarea de ajutoare legumicultorilor gălățeni care au suferit pagube în urma căderilor abundente de zăpadă din ia ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - Lansare de navă la Șantierul Naval Damen
Șantierul Naval Damen Galați a lansat săptămâna aceasta nava de pescuit, inspecție și supraveghere “Nzinga Mbandi”, a doua dintr-un contract de trei nave construite pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale și Pescuitului din Ang ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - La Galați,
Numărul de șomeri a crescut în februarie

Galațiul se menține printre județele cu cel mai mare număr de șomeri. În luna februarie numărul de șomeri a depășit cifra de 16.000. Rata șomajului înregistrată la sfârșitul lunii februarie, la nivel județean, a fost de 7,85%, mai mare cu 0, ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - Nepăsare:
Monumente istorice și de patrimoniu uitate de autorități

Primăria municipiului Galați ar putea primi o amendă de 5.000 de lei pentru că nu s-a preocupat de situația Palatului "Simion Gheorghiu" care stă să cadă. Nu este singura construcție importantă din oraș lăsată în voia sorții de autorități. Monumen ...(continuare)
Administratie - 2012/03/16 - Autoritățile vor stabili săptămâna viitoare ce se va construi pe locul fostei Pizzerii Da-isi
Viceprimarul Nicușor Ciumacenco se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții Arhiepiscopiei și cei ai Direcției pentru Cultură și Patrimoniu pentru a vedea ce se poate face cu spațiul de lângă Biserica Mavromol. În acest moment pe locul ...(continuare)
Cultura - 2012/03/16 - Un spectacol despre salvare, când opțiunile par să lipsească
„Pușlamaua de la etajul 13”, spectacol de Vili Perveli Nikolov, după textul lui Mircea M. Ionescu, este un spațiu al oscilării continue între viață și moarte a unei adolescente care, prinsă între divorțul părinților, își caută fărâma de s ...(continuare)
Cultura - 2012/03/16 - Premieră națională la Observatorul Astronomic din Galați
Specialiștii Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, împreună cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici”, au observat pentru prima oară în România o exoplanetă, denumită de ...(continuare)
Administratie - 2012/03/16 - Lucrări de reparații la 42 de străzi din oraș
42 de străzi ale Galațiului care au fost avariate în urma lucrărilor Apă-Canal vor fi reabilitate. De asemenea, Primăria are în proiect și un plan de fluidizare a traficului în cartierul Dunărea.Potrivit viceprimarului Nicușor Ciumacenco deja au fost ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - Concurs de admitere la trei colegii militare
Ministerul Apărării Naționale organizează concurs de admitere în acest an la trei instituții militare de învățământ liceal. Potrivit reprezentanților Centrului Militar Județean Galați, este vorba despre Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" (Br ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - La Elice,
O nouă groapă în asfalt

Săptămâna aceasta pe Faleza Superioară, la Elice, a apărut o nouă groapă. Chiar dacă șoseaua și parcul din zonă începuseră să arate mai bine în urma lucrărilor desfășurate anul trecut în zonă, iată că acum o altă groapă o înlocuiește pe cea veche. Po ...(continuare)
Cultura - 2012/03/16 - La Complexul Muzeal, Sute de gălățeni au observat conjuncția Jupiter- Venus
Conjuncția Jupiter-Venus de la începutul acestei săptămâni a atras la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii aproximativ 500 de vizitatori de toate vârstele. Terasa de observații astronomice i-a primit pe vizitator ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - Bolnavii cronici vor putea lua rețete compensate de la medicii de familie chiar dacă nu au programare
Bolnavii cronici vor beneficia de rețete compensate în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă solicită documentele medicale în afara orelor de programare.Până acum, bolnavii cronici care nu reușeau să se prezinte la cabinetul medicului de famili ...(continuare)
Social - 2012/03/16 - Furt de fier vechi de pe platforma siderurgică
Trei gălățeni s-au ales cu dosare penale după ce au încercat să sustragă săptămâna aceasta fier vechi de pe platforma Combinatului ArcelorMittal. Într-un prim caz, dispeceratul unei firme de pază a sesizat Secția 4 Poliție că la poarta de acces a pla ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact