Nr.4072, Luni, 28 Septembrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer insorit

Max
: 31 ° C
Min : 18 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Zeci de inventatori, la salonul UGAL INVENT; printre invenții - biscuiți aglutenici, prototipul unei mașini extrem de rapide sau o bicicletă cu cinci locuri

      Zeci de cercetători și inventatori, care prezintă 136 de inovații, participă, la Galați, la Salonul Inovării și Cercetării - UGAL INVENT, la Universitatea Dunărea de Jos, unde au adus echipamente sau produse din diferite domenii pentru a le face cunoscute publicului și mediul industrial, printre invenții numărându-se biscuiți aglutenici, prototipul unei mașini care ar putea fi cea mai rapidă din lume sau o bicicletă cu cinci locuri.

     

      Cea de-a treia ediție a Salonului Inovării și Cercetării - UGAL INVENT, eveniment organizat la Universitatea Dunărea de Jos, reunește în holul central al intstituției un număr de 136 de invenții din domenii variate. "Este a treia ediție a Salonului Inovării și Cercetării, care se desfășoară sub patronajul Ministerului Inovării și Cercetării și care a atins o cifră record, având 136 de înregistrări. La prima ediție au fost 128, apoi 91 și iată că acum sunt 136 de înegistrări, de propuneri de brevete și cercetări, 20 de entități și șapte persoane fizice care au prezentat un număr de 18 propuneri de brevete", a spus, joi, la deschiderea evenimentului, profesorul Cătălin Fetecău de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

      Printre invențiile prezentate care acoperă aproape toade domeniile sunt și biscuiții aglutenici și pateul tartinabil din linte, produse realizate de specialiștii și studenții de la Facultatea de Inginerie și Știința Alimentelor din cadrul universității gălățene. "Astăzi am venit pe masă cu două produse și anume biscuiții aglutenici, apertiv aglutenic și un produs de tip tartinabil și anume un pate. vrem să venim în ajutorul consumatorilor cu produse sănătoase. Principalul ingredient la biscuții aglutenici este făina de orez negru, migadalele, semințele și un anumit tip de condimente pentru a oferi savoarea unui biscuite, nu vrem să înlocuim biscuiții tradiționali cu alți biscuiți, deși sunt aglutenici, care să le schimbe gustul, adică consumatorii să mănânce același tip de biscuiți, numai că sunt aglutenici, știm că ne confruntăm cu acea boală celiacă, lumea prezintă intolerență la gluten în acest secol și noi ca și facultate vrem să venim în ajutorul lor cu produse sănătoase.

      Celălalt produs e unul de tip tartinabil, pate, din linte. Știu că majoriatea se confruntă cu probla ce mai mananca in post pentru că majoritatea produselor sunt făcute din soia. Noi am un produs tartinabil din linte care e macinata, amestecata cu un ulei, fără coloranți, fără nimic, fără adaosuri din conservanți, cun conținut ridicat din fibre", spune Carmen Bolea, reprezentată a Facultății de Inginerie și Știința Alimentelor.

      La un alt stand din houl Universității, un electrician, din Bârlad, a adus prototipul unei mașini despre care spune că poate depăși recordul mondial de viteză a unui vehicul terestru, deținut în prezent de dragsterul american. "Este mașina viitorului. Întotdeauna va fi cea mai rapidă pe asfalt sau cea mai performantă pe teren greu. Se bazează pe o nouă metodă de deplasare, nu ține cont de aderența roții la sol, roțile sunt libere, nu are roți motoare. După cum se știe cel mai rapid vehicul terestru creat de om este dragsterul american care la plecare este singurul care produce 5,5 g...Un prototip real după modelul acesta va doborâ recordul dragsterului, va trece de 6 g, vom seta în calea de rulare a roților 6g, 7g, 9 g și așa mai departe, suspensia va fi mutată centrat, este posibil ca în roți să putem aducem vacuum și atunci vom fi legați în curbă de solul respectiv și este posibil să atacăm curba cu viteza cu care merseserăm în linie dreaptă. Pentru că vom fi legați de sol vacumatic, deci vehiculul nu va mai derapa de acolo, de asemenea este posibil ca softul să spună roților de exemplu în cazul unei curbe la dreapta nu-i corect să aduc roata asta aici și cealaltă aici ca să pot lua curba...S-ar putea ca softul în timpul curbei să mute roților, dar convenibabil să poți ataca curba la maxim. Putem doborî recordul lumii, noi românii, sper să avem onoarea să facem o mașină românească care să arate ideea aceasta pusă în practică, ea va doborî recordul lumii", afirmă Adrian Roșca, în vârstă de 50 de ani, din Bârlad.

      De profesie electrician, el spune că este prima sa invenție la care a lucrat două luni. "Este prima mea invenția, ca să merg la mama sunt șapte kilometri de noroi, nu se poate intra nici cu tractorul, nici cu patru ori patru, sau cu șenilata am vazut, când zăpada e mare, și atunci m-am gândit la o metodă din aceasta, mașina viitorului este mașina legată la sol, care urmărește mereu solul și aceasta când va fi pusă real pe orice vehicul va fi cea mai iute din lume sau cea mai performantă pe teren greu", a mai spus bărbatul.

      Un alt inventator a realizat o bicicletă cu cinci locuri. "Este o bicicletă cu cinci locuri, trei pedalează, doi șomează. Se schimbă, în funcție de situație, se poate demonta și băga într-un garaj, se pot face excursii în jur de 50 de kilometri. Următoarea fază este spatele rabatabil ca să se poată dormi, sta mai comod și greu de furat. Are roți speciale fără camere, scaunul din față este rabatabil ca la o mașină, se poate ridica, glisa, în funcție de înălțimea persoanei. Am fost campion la ciclism, peste 200.000 de km parcurși și am avut mai multe biciclete de-a lungul timpului, tandem, cu două trei locuri și în grădina casei de la Tg. Mureș mi-a venit ideea examinând bicletele pe care le aveam să fac una cu cinci locuri și următoarea va fi cu 10 locuri. Plimb și vecinii și nepoții, copii de pe stradă, nu am luat niciun ban. Iar la viitorul salon vreau sa vin cu o bicicletă cu 10 locuri se va numi velobus, cinci viteze care asigură independență de pedalat", afirmă Mihai Focșăneanu, în vârstă de 70 de ani, din Tecuci.

      Potrivit organizatorilor, evenimentul este o oportunitate excelentă oferită inventatorilor pentru a-și face cunoscute invențiile atât în mediul industrial, cât și publicului larg, dar și un bun prilej pentru cercetători de a-și prezenta produsele inovatoare având oportunitatea de a-și a stabili relații de afaceri de succes. "Scopul salonului este de a aduce împreună cercetători, inovatori cu cei din mediul industrial, de a crea contacte între cei interesați de cercetare pentru a dezvolta și a crește capacitatea inovatoare, dată fiind faptul că statisticile arată că se pare că suntem pe ultimul loc în europa în domeniul inovării și inventicii. eu nu cred acest lucru, poporul român este un popor destul de inventiv, inventează și lucruri rele , dar cred că poare inventa și multe lucruri bune", a mai spus profesorul Cătălin Fetecău. Pentru organizarea evenimentului Universitatea Dunărea de Jos a asigurat o finanțare de 45.000 de lei, în timp ce Ministerul Cercetării alți 43.000 de lei.

      La salon ar fi trebuit să ajungă și șase inventatori din Iran, însă aceștia nu au reușit să obțină vizele necesare pentru trecerea frontierelor.

      Evenimentul, în cadrul căruia cele mai interesante invenții vor fi premiate, este organizat în perioada 19-20 de Universitatea Dunărea de Jos din Galați, sub patronajul Ministerului Cercetării și Inovării, în parteneriat cu Academia de Științe Tehnice din România (ASTR), Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul National de Inventică Iași și Asociația Generală a Inginerilor din Romania (AGIR), cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați.

     
Autor: O.M.
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - 2017/10/23 - Gălățenii cu venituri modeste pot solicita formularele pentru ajutoarele de încălzire
Gălățenii care au venituri mici pot obține începând de luni formularele tipizate de cerere și declarațiile pe propria răspundere pentru a beneficia de ajutoare de încălzire a locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze nat ...(continuare)
Administratie - 2017/10/23 - Directorul AFDJ Galați: Situația navigației pe Dunăre este acceptabilă, dar debitul fluviului va scădea în continuare
Directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, Dorian Dumitru, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că situația navigației pe Dunăre este acceptabilă, cu excepția sectorului Cernavodă-Bala, dar se așteaptă ca debitul fluviul ...(continuare)
Social - 2017/10/23 - Zeci de inventatori, la salonul UGAL INVENT; printre invenții - biscuiți aglutenici, prototipul unei mașini extrem de rapide sau o bicicletă cu cinci locuri
Zeci de cercetători și inventatori, care prezintă 136 de inovații, participă, la Galați, la Salonul Inovării și Cercetării - UGAL INVENT, la Universitatea Dunărea de Jos, unde au adus echipamente sau produse din diferite domenii pentru a le face ...(continuare)
Eveniment - 2017/10/23 - Intervenție pentru deblocarea unei nave sub pavilion Saint Vincent care a eșuat pe Dunăre
Un remorcher, aparținând Șantierului Naval din Galați, efectuează, joi, manevre pentru deblocarea unei nave sub pavilion Saint Vincent care a eșuat pe Dunăre, în dreptul municipiului Galați, din motive rămase încă necunoscute, fără ca navigația s ...(continuare)
Social - 2017/10/23 - Arafat: Sper ca testările sistemului RO-ALERT să înceapă către sfârșitul anului
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Galați, într-o conferință de presă, că speră ca testările sistemului RO-ALERT să înceapă către sfârșitul anului, el afirmând în legătură cu pregătirile pentru iarnă, prognozele meteo ...(continuare)
Eveniment - 2017/10/23 - Accidente mortale în județul Galați
Un adolescent, de 15 ani, a murit, iar alți trei tineri au ajuns în spital, după ce mașină în care se aflau a lovit o buturugă de pe marginea drumului DN26, din apropierea localității Vânători, din județul Galați. Într-un alt accident, doi tineri ...(continuare)
Eveniment - 2017/10/23 - Un blindat a lovit un stâlp de electricitate
Un blindat, aparținând Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Galați, a fost implicat, miercuri, într-un accident pe o stradă din municipiul Galați. Blindatul a părăsit la un moment dat șoseaua, și a lovit un stâlp de electricitate pe care l-a rupt, ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact